29 Ekim 2017 Pazar

Zyramyku Kardengush (Zaramuk Kardangushev) sings-1967 (320kbps)









Zyramyku Kardengush (Zaramuk Kardangushev) sings 1967 (320kbps)

Zaramuk Kardanguş Şarkıları 1967

Zyramyku Kardengush (Zaramuk Kardangushev) sings 1967. Melodiya Д-21189 (10’’)

Къардэнгъущ1 Зырамыку Поёт Зарамук Кардангушев 1967. Мелодия Д-21189 (10’’)


Tarzı: Halk Şarkıları
Sanatçı: Zaramuk Kardangushev
Başlık: Adige Music
Çıkış Tarihi: 1967
Parça Sayısı:6
Formatı: MP3
Ses Kalitesi: 320 kbps
Yayın Dili: Adigece
Boyut: 65.2 MB









320kbps








28 Ekim 2017 Cumartesi

Avni H. Taş Nart Plakları- 1969









Avni H. Taş Nart Plakları- 1969 (320kbps)


Türkiye'de Kafkas diasporasının çıkardığı ilk plaklardan belki de ilki olan bu plak İstanbul'da doldurulmuştur. Chigun Avni tarafından doldurulan plağın bir yüzünde Çeçen müziği, diğer yüzünüzde Wuig müziği vardır.


Chigun Avni 1973 Ankara'da akordeon çalıyor.


Plağın hikayesini Chigun Avni şöyle anlatıyor:
"Ben aslında Ürdünlüyümdür. O zamanlar Ürdün’de akordeon kullanılıyordu mızıka yoktu veya daha doğrusu satıcılarda bulunamıyordu. İstanbul'a geldiğimde 1966- 1969 düğünlerde ve dernekte benden başka çalan yoktu. Birkaç kişi öğrenene kadar bu böyle devam etti ve böylece akordeon kullanılmaya başlandı.
Dernek istiklal caddesinde idi Elhamra pasajı- Dernek talebe yurdu gibi kullanılıyordu, ilk ziyaretimde dernekte dört yataklı bir odaya götürmüşler odada , Fikri Duman , Fahri Huvaj, ve Orhan Baran ve başka iki kişi da vardı, tanışma sırasında Çerkesçe yazma okuma biliyorum deyince şaşırdılar, Kafkasya’ya gidip geliyoruz dediğimde daha da şaşırdılar, bende Çerkesçe alfabe kitapları vardır ( Ürdün’den 70 kitap getirmiştim.) deyince daha da şaşırdılar, benimle giden bir başka Ürdünlü vardı benim Akordeon çaldığımı söyleyince bir Akordeon getirdiler ve plaktaki wuigi çaldım ve hiç unutmadığım bir soru Fikri Duman’dan geldi - Bu Arap müziği mi ? iste Akordeon sesi bu kadar yabancı idi ....biraz bozuldum birazda oradaki hava pek samimi değildi dolayısıyla ayrılmaya karar verdik ve binadan çıktık. Arkamızdan Fahri ile Orhan yetiştiler ve bize- kusura bakmayın dediler rahat konuşamadık içeridekiler Çerkes değil bizden değil yani anlayacağınız dernek karma karışıktı, tabi ki adresimizi aldılar ve beraberliğimizi şimdiye kadar devam ediyor, Bundan hemen sonra başka bir bina aradılar ve Bağlarbaşı binasına taşındılar..."



Tracklist:

1. Çeçen
2. Wuig











320kbps









Derya Uluğ - Nabız 180


Derya Uluğ - Nabız 180 Klibi İzle...

Derya Uluğ - Nabız 180
Şarkı:
Nabız 180
Sanatçı:
Derya Uluğ
Albüm:
Nabız 180
Tarzı:
Pop,Slow
Çıkış Tarihi:
2017
Şarkı Sözleri
Yüreğimde bir acı
Geldi geçmiyor neden
Kalbimde bir migren
Hiç bir şey Kesmiyor neden

Eller nasıl da mutlu
Ya da Ne güzel rol yapıyor
Eskiden böyle miydim
Gören bile halime ağlıyor

Bir çarpıntı sürekli
Nabız oldu yüz seksen
Gitti gidiyorum galiba
Sebebi de kalpten

Ölüyorum anlasana
Daha da vurmasana
Vicdanın sızlasa da
Geri dönsen mi bana

Söz & Müzik: Derya Uluğ, Asil Gök

22 Ekim 2017 Pazar

2018 En Yeni Çıkan Türkçe Şarkılar Listesi Dinle

2018 En Yeni Çıkan Türkçe Şarkılar Dinle

2018 En Yeni Çıkan Türkçe Şarkılar Listesi Dinle

2018 En Yeni Çıkan Türkçe Şarkılar Listesi Dinle

Şarkılar , Yorgun bir günün ardından kendinize verebileceğiniz belki de en güzel ve en büyük hediye. Düşünsenize çok yorucu bir günün sonunda sıcak bir kahve ve güzel şarkılardan başka ne isteyebilir ki insan. Ruhunuzun dinlenmesi ve biraz olsun rahatlamak adına uygulanabilecek en harika aktivite.

Bunun yanında çok farklı şeylerde yapılabilir tabi ama bu sizi şarkılar kadar iyi hissettirmeyecek ve mutlu etmeyecek. Hem rahatlamak adına hemde biraz olsun huzur için Şarkılar oldukça iyidir. Enerjisi yüksek ve size kendinizi güzel hissettiren şarkılar dinlemeyi unutmayın. Öte yandan sizi efkarlandıran, yaşam enerjinizi tüketen şarkılardan uzak durmanız gerektiğini de göz önünde bulundurun lütfen.


Bu tarz konular açıldığında insan ne tür müzik dinleyeceğini bilemez. Bunun nedeni ruh halinizin değişken olmasından kaynaklıdır ama her kafaya uygun her türlü ruh haline uyan bir kaç tane standart müzik türü bulunmaktadır. Bunlar mesela Pop ve Yabancı Şarkılar olabilir bu müzik türleri her zaman her saat dinlenebilir. Ne dinleyeceğinizi bulamıyor ve bu şekilde sorunlar yaşıyorsanız örnek olarak Müzik Dinle kategorisinde yer alan tüm şarkıları dinleyebilirsiniz. Aslında bu listede benimde favorim olan bir çok şarkı yer alıyor bu yüzden çok seviyorum sizinde seveceğinize inanıyorum.


Lafı çok uzattım biliyorum ve sizde sıkılmaya başladınız daha çok uzatmadan konuyu burada noktalamak bitirmek istiyorum. Sizde kafanıza göre şarkılar dinlemek ve bunu kolay bir şekilde yapmak istiyorsanız eğer http://www.modasarkilar.com/ bu konuda sizin için en doğru karar ve kaynak olacaktır. Bugünlük bu kadar bir sonraki yazımda görüşmek üzere kendinize iyi bakın hepinizi çok ama çok seviyorum.

Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy Şarkı Sözleri

Reynmen nam-ı diğer Yusuf Aktaş, son dönemlerde youtube yayıncılığı dışında şarkı sektörüne de adımını attı. Önce Lil Bege ile söylediği Biziz şarkısıyla 30 milyonu aşkın dinlenme yakaladı şimdi de benzer potansiyele sahip olan voyovoy şarkısını çıkardı. Bu defa lil bege değil, komik ve güncel videolara dublaj yapan Veysel Zaloğlu ile birlikte.. Son dönemlerde - eğer youtube'u takip ediyorsanız - göreceğiniz gibi bir sürü diss videoları türedi. Türk tabiriyle "herkes birbirine sallıyor abiğ" durumu oluştu adeta. Geçenlerde Berkcan Güven youtube benim işim parçası için oldukça pahalı bir klip çekti. (nerden biliyorsun demeyin, klipte helikopter var oğluum)

2 haftada 10 milyon dinlenmişti ancak Reynmen'in, voyovoy ile 1 günde 3.6 milyon dinlendiğini düşünürsek herhalde 10 milyona 4 gün gibi bir süre içerisinde ulaşacaktır. Sözü uzatmayalım, sadede gelelim, biz de çıktığı gibi youtube trendler listesinde 1.sıraya oturan Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy şarkı sözlerini ve klibini sizlerle paylaşalım istedik. Her zaman olduğu gibi yorum yapmayı ve düşüncelerinizi (şarkı tutar mı, unutulur gider mi vs.) bizlerle paylaşmayı unutmayın. Sonraki paylaşımımızda görüşünceye kadar, hoşçakalın...

Voyovoy Şarkı Sözleri

Fark atanlarız ve geri de kaldınız
Bu ortam sevmiyor boş yapanları
Yolda kaldınız ve yok ki şansınız
Anladık ki bizi fazla kafaya taktınız

Gelme üstüme bir sal beni
Sen de ritme kaptır kendini
Beni yoran hayat sana yapar şeklini

Deneme sen bozamazsın hiçbir zaman keyfimi
Kafalar dengim değil, alayı bencildir
Dokunduk, devrildi
Çözümün engel mi?

Bu arada şarkı sözlerini aşağıdaki adresten aldım, kendilerine ayıp olmasın da kaynak paylaşalım.

Kaynak: http://www.sozlerisozu.net/2017/10/reynmen-veysel-zaloglu-voyovoy-sozleri.html

Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy şarkı sözleri
Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy Şarkı Sözleri
Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy,Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy sözleri, Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy şarkı sözü, Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy şarkısı, Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy yeni, Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy güncel, Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy 2017, Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy melodika notaları, Reynmen ft. Veysel Zaloğlu Voyovoy sözü

20 Ekim 2017 Cuma

Iynar - Balkarian Legacy of Omar Otarov 320kbps









Iynar - Balkarian Legacy of Omar Otarov



Şimdiki haliyle İynar;

Grup İynar'ın sanatsal çalışmaları profesyonel Sovyet folkloru kategorisine giren şeylerin mükemmel bir örneği olmuştur. Erkekler korosu olan Grup İynar bir Balkar köyü olan Taşlı-Tala'da 90'lı yılların başında kurulmuştur.  Koro şarkıcıları, şarkı söylemeyi seven ve yeterli beceriye sahip amatör sanatçılardır.


Grup İynar'ın repertuarının ana bölümü Omar Otarov'un söylediği şarkılardan oluşuyor. Aynı mantıkla grup lideri Tahir Guziev, "ulusal halk müziğinin en parlak örneğini" bir kılavuz olarak kullanmıştır. Repertuar çeşitli klasik türler içeriyor: ritüel şarkılar, Nart destanı, eski epos gibi. Bunlar hem eski hem de modern bestecilerin yarattığı lirik şarkılardır. Grup kutlamalara katılıyor, çeşitli müzik ve halk festivallerinde yer alarak zaman zaman ödüller kazanıyor.

Fakat, Grup İynar geleneksel halk müziği türleriyle değil, Kafkas pop müziğiyle ilgileniyor. Yerel pop müzik endüstrisinin standartlarına uygun olarak çekilen müzik videoları bunun en parlak örneğidir. Bu videonun, Kafkas pop müzikte uzmanlaşmış olan '9th Wave' TV kanalında yayınlandığı doğrudur.

Her ne kadar garip gibi görünse de bu olay aslında gayet normal. Asıl önemli olan birçok yerel amatör sanatçının geçmişin destansı mirasına sahip çıkarken, aynı zamanda yerel pop sahnesiyle yakından ilişkili olmasıdır. Bu da 1980'lerin pop müziklerinden ilham alan yerel film yapımcılarının estetiğini benimsemelerine yol açıyor.

Belirleyici etkenlerden biri de onlarla nasıl bağ kurduğumuzdur. Tahir Guziev ile radyo sunucusu,  yapımcı ve Karaçay-Balkar Pop müziğinin önde gelen isimlerinden olan Muzafar Etcheev sayesinde tanıştık. Bir başka deyişle Taşlı-Tala köyüne folkloristlerden değil, gösteri sanatçısından aldığımız talimatlar ile geldik.

Grup İynar'ı folklorik olmayan bir grup olarak görebilir ve projemizinin gündeminden çıkarabiliriz. Yıllar önce yapabileceğimiz şey buydu. Balkar Grubun repertuarı çoğunlukla yöresel olmasına rağmen, uygulanma biçiminin aslında hiç de yöresel olmadığı açıktır.

Yalnızca orijinal müziği odak noktası haline getirmek yerine bir geleneğe çeşitli faktörlerden etkilenen gelişen bir fenomen olarak bakmaya başlarsak ne olur? Sovyet sistemi ve Omar Otarov'un sanatsal mirasının Karaçay - Balkar folklorunda yeni bir gelenek yarattığını varsayarsak ne olur? Böyle bir durumda, Grup İynar Ored Recordings için önemli bir isim haline gelir. Bunu, günümüzün geleneksel müzik biçimlerinin bir çeşidi gibi algılıyoruz. Sovyet halk müziği Ored Recordings için yeni bir tür. İlgi alanımız genişleyebilir, ancak geleneksel halk müziği her zaman odak noktamız olacaktır.

Önemli olan nokta, kayıt oturumunun hem bizim hem de müzik grubu için sıradan olmamasıydı. Başlangıçta, diğer müzik profesyonellerinin aksine, durumu olduğu gibi belgelendirmeyi amaçladığımızı açıkladık. Grup üyeleri kayıt oturumunu yeni ve alışılmadık buldu. Şimdiye dek sadece kayıt ve post-prodüksiyon sırasında oldukça müdahaleci olan müzik yapımcılarıyla uğraşmışlar. Bundan dolayı, Taşlı-Tala'daki kayıt oturumu Grup İynar için zor bir durumdu (ne yazık ki biraz resmi bir oturum oldu).

Grup durumu idare edebildi mi? Bir parça kısmen halk kültürü müziği kayıt edebilmeyi başarabildik mi? Yayınlanan müzik bu soruların cevabını verebilir.

Ses: Timur Kodzoko
Ses Montajı: Timur Kodzoko
Fotoğraf: Elena Miloserdova
Kapak Resmi: Milana Khalilova
Nota: Bulat Khalilov, Yaroslav Suzdaltsev, Olesya Altynbaeva
Muzafar Etcheyev ve Betal Bekanov'a özel teşekkürler

Haziran 2016'da Rusya, Kabardey-Balkar, Taşlı-Tala Köyünde kaydedildi.
21 Ocak 2017'de yayınlandı.



________________________________________________

Iynar (Eeinar) as is

The artistic work of the Iynar ensemble has been a great example of what falls into the professional Soviet folklore category. The medium-size male choir appeared at the beginning of 90s in a Balkarian village Tashli Tala. The ensemble singers are the amateur artists who love singing and have enough talent for it.

The main part of Iynar’s repertoire consists of songs sung by Omar Otarov. Following the same logic, Tahir Guziev, the bandleader, used ‘the brightest example of the national folk music’ as a guidance. The repertoire includes the classic genres: ritual songs, Nart saga, ancient epos, lyric songs created by both past and contemporary composers. The ensemble plays at celebrations, takes part in various music and folk festivals, and occasionally wins awards.

However, Iynar seems to be related not to traditional folk genres but to the Caucasian pop scene. Their music video filmed in accordance with the standards of local pop music industry can be a bright example of that. It is evident due to the fact that this video received airtime on TV channel ‘9th wave’ which is specialized in the Caucasian pop music.

On the one hand, the whole situation seems strange, on the other hand it is quite common for the region. The thing is that many local amateur artists turn to epic heritage of the past while also having close ties to the local pop scene. This, in turn, leads them to adopting the aesthetics held by local film producers who draw inspiration from pop music of the 1980s.

What is also indicative is the way we were connected with them. We were introduced to Tahir Guziev by Muzafar Etcheev, the radio host, producer, and one of the leading figures of Karachay Balkarian Pop Scene. In other words, we came to the village Tashli Tala by getting directions not from folklorists but from a showbiz person.

We may call the ensemble Iynar as something not folklorish and get it out of our project’s agenda. This is what we would have done a year ago. Indeed, despite the fact that the Balkarian ensemble’s repertoire is, in its most parts, folk in nature, it is obvious that the way it is performed is not folk at at all.

What if we shift our focus from only authentic music and start looking at a tradition as an evolving phenomenon affected by various factors? What if we presume that the Soviet system and the Omar Otarov’s artistic legacy created a new tradition in the Karachay - Balkarian folklore? In such a case, Iynar becomes an important figure for Ored Recordings. We perceive it as today’s expressions of traditional music in one of its forms. The Soviet folk music is a new genre for Ored Recordings. Our scope of interest may have expanded, but traditional folk music remains at its core.

What is important is that theе recording session was not ordinary both for us and the music ensemble. At the very beginning, we explained that contrary to other music professionals we always aim at documenting the situation as it is. The ensemble members found the recording session rather new and unfamiliar. So far they had been dealing only with sound producers, who were quite intrusive during recording and post-production. So, the recording session in Tashli Tala was a kind of challenge to Iynar (unfortunately, the session turned out to be a bit formal)

Did the ensemble manage the situation? Did we manage to document a piece of semi-folk culture? This music release may offer answers.

Sound: Timur Kodzoko
Sound editing: Timur Kodzoko
Photography: Elena Miloserdova
Cover art: Milana Khalilova
Notes: Bulat Khalilov, Yaroslav Suzdaltsev, Olesya Altynbaeva
Special thanks to Muzafar Etcheyev and Betal Bekanov

Recorded in Tashli-Tala village, Kabardino-Balkaria,
Russia. In June 2016.

OR 014 (NEPA)
credits
released January 21, 2017



Tracklist:


1.Ийнар - Голлу 02:11        
2.Ийнар - Жёрме 01:04       
3.Ийнар - Алтын Сагъат 01:34      
4.Ийнар - Ариу мёлек 03:18          
5.Ийнар - Ёрюзмекни джыры 01:58         
6.Ийнар - Дебетны джыры 01:41  
7.Ийнар - Азамат Герий 02:17       
8.Ийнар - Чийгошаны джыры 05:31














320kbps








Manuş Baba - Eteği Belinde


Manuş Baba - Eteği Belinde Klibi İzle...

Derya Uluğ - Nabız 180
Şarkı:
Eteği Belinde
Sanatçı:
Manuş Baba
Albüm:
Dönersen Islık Çal
Tarzı:
Pop
Çıkış Tarihi:
2017
Şarkı Sözleri
Geliyor bak kalem kaşlı
Eteği belinde gül de takmış, gül de takmış
Al dudaklar, mor sümbüller
Öyle de güzel ince de belli

Yar beline beline sarılamam
Ah geceden duramam
Ah öteden beriden bakış atma
Ah yerimde duramam
Ah yıkadım, kuruttum çarşafı
Serdim ipek yorganı
Ah günahı sevabı boynuma
Gel bu gece koynuma

Dedim ona ey güzel
Böyle mi geçer bu geceler
Neymiş anam bizim bu keder
Ne zamana kadar böyle gider

Yar beline beline sarılamam
Ah geceden duramam
Ah öteden beriden bakış atma
Ah yerimde duramam
Ah yıkadım, kuruttum çarşafı
Serdim ipek yorganı
Ah günahı sevabı boynuma
gel bu gece koynuma

Söz & Müzik: Manuş Baba
Düzenleme: Manuş Baba
Akustik Gitar: Onur Taşkan

17 Ekim 2017 Salı

Emre Aydın - Beni Vurup Yerde Bırakma


Emre Aydın - Beni Vurup Yerde Bırakma Klibi İzle...

Emre Kaya - Rüzgar
Şarkı:
Beni Vurup Yerde Bırakma
Sanatçı:
Emre Aydın
Albüm:
Beni Vurup Yerde Bırakma
Tarzı:
Slow,Pop
Çıkış Tarihi:
2017
Şarkı Sözleri

Milyon şey var aklımda
Gitmeseydin dinlerdin
"beni düşün bir kez de"
Diye başlamak isterdim

"iyi bak kendine"
Bile diyemiyorum
Konuşsam faydasız ya
Ama susamıyorum

Beni vurup yerde bırakma
Katlanamıyorum hiçbir yokluğuna
Beni vurup yerde bırakma
İçim bağırdı da
Ben diyemedim ya

Bir tek şey var aslında
Eğer konuşabilseydim
"beni böyle bırakma"
Diye haykırmak isterdim

Söz & Müzik: Emre Aydın
Düzenleme: Mustafa Ceceli
Yönetmen: Emre Aydın

NENNİ BEBEK UZUN SAP


NENNİ BEBEK KISA SAP


ERİK DALI-ANKARALIM-HURİYE UZUN SAP




Khagaudzh Ensemble - Songs of Caucasian War 320 kbps










Khagaudzh Ensemble - Songs of Caucasian War


21 Mayıs Çerkez Soykırımı ve Sürgününü Anma Günü

Kafkas Savaşı 21 Mayıs'ta 1864'te sona erdi. Tarihimizdeki en tartışmalı ve sorunlu olaylardan biri olarak görülüyor. Bu olayların kökenleri ve sonuçları hala konferanslarda hararetli tartışmalara neden olmaktadır.

Savaşın sonunda çoğu Çerkez Osmanlı İmparatorluğuna sürgüne gönderildi, topraklarını ve yaşam biçimlerini kaybetti. Çerkezler, savaş sırasında Çarlık otoritesinin uyguladığı yöntemleri soykırım olarak tanımlıyor. İstedikleri şey bu soykırımın günümüzde resmen tanınması.

Bölgemiz için çok önemli olan bu tarihi görmezden gelemezdik. 20 Mayıs'ta Ored Recordings ve Khagaudzh Ensemble, tamamen Çerkezlerin Çarlık birliklerine karşı direnişleri hakkındaki şarkılara adanmış Kabardey-Balkar Devlet Radyosunda canlı yayın yaptı.

Altı şarkı, Kafkas Savaşı'ndaki farklı olaylar ve hikayelerin yanı sıra çeşitli bölgesel şarkı geleneklerini de temsil ediyor. Doğu Adige, Batı Adige ve Türkiye'de Çerkez diasporasında ortaya çıkan tarz bunlardan bazıları.

Şarkı Listesi:
1. Kabardian Night Attack
2. Gastaghay Fortress.
3 Tushet Horseman.
4. Abadzekh Military Song.
5. Lament of Khadzhirets.
6. Karabatyr, Son of Tram.

Khagaudzh Ensemble:
Tembolat Tkhashloko (Keref) - keman, ses (1, 3, 5, 6).
Beabars Apish - ses (2, 4), koro.
Timur Kodzoko - apapshyn, gitar, koro.
Bashir Khatsouk - koro.
Aslan Apazh - akordeon.
Ses: Timur Kodzoko
Ses Montajı: Timur Kodzoko
Fotoğraf: Shan O. Hajo
Kapak Resmi: Milana Khalilova
Nota : Bulat Khalilov, Yaroslav Suzdaltsev, Bella Mirzoeva

Alexander Selemenev'e özel teşekkürler
Mayıs 2017'de Rusya, Kabardey-Balkar, Nalçik'te kaydedildi.

22 Mayıs 2017'de yayınlandı.


________________________________________________

21st of May is the Circassian Day of Mourning

The Caucasian War was over at 21st of May in 1864. It is considered to be one of the most controversial and problematic pages in our history. The roots and consequences of those events still cause heated debates far beyond scientific conferences.

By the end of the war, most Circassians were expelled to the Ottoman Empire, losing their territories and their ways of life. The Adygs define the methods of tsarist authority during the war as a genocide. The official recognition of genocide is what they seek nowadays.

We could not but react to this significant date in the history of our region. On the 20th of May Ored Recordings and Khagaudzh Ensemble held a live broadcast on the State Radio of Kabardino-Balkaria entirely dedicated to the songs about the Circassian resistance to the tsarist troops.

Six songs represent different episodes and plots of the Caucasian War, as well as various regional singing traditions: the Eastern Adyghe, the Western Adyghe, and the style formed in the Circassian diaspora in Turkey.

Tracklist:

1. Kabardian Night Attack
2. Gastaghay Fortress.
3 Tushet Horseman.
4. Abadzekh Military Song.
5. Lament of Khadzhirets.
6. Karabatyr, Son of Tram.

Khagaudzh Ensemble:

Tembolat Tkhashloko (Keref) - fiddle, voice (1, 3, 5, 6).
Beabars Apish - voice (2, 4), choir.
Timur Kodzoko - apapshyn, guitar, choir.
Bashir Khatsouk - choir.
Aslan Apazh - accordeon.

Sound: Timur Kodzoko
Sound editing: Timur Kodzoko
Photography: Shan O. Hajo
Cover art: Milana Khalilova
Notes: Bulat Khalilov, Yaroslav Suzdaltsev, Bella Mirzoeva

Special thanks to Alexander Selemenev.
Recorded in Nalchik, Kabardino-Balkaria,
Russia. In May 2017.

OR 015 (HEQUE / NEPA)
credits
released May 22, 2017


________________________________________________


Русско-Кавказская война — одно из самых спорных и проблемных событий нашей истории.

Этим словосочетанием обычно именуется военная кампания Российской Империи по присоединению территорий Северного Кавказа и усмирению горских племён. Но успех этого предприятия принёс России не только новые ресурсы и пополнение в пантеоне героев. Основная сложность заключается в том, что поверженным врагом был не отброшенный захватчик, а новый гражданин империи. Поэтому в рамках одной системы сосуществуют точки зрения победителя и побеждённого, имеющие немало фундаментальных расхождений.

Споры вызывают даже хронологические рамки. Официальная российская историография указывает 1817-й годом начала войны, связывая его с назначением на Кавказ генерал-лейтенанта Алексея Ермолова: с этого момента действия, направленные на покорение местных народов, перешли в активную фазу. Большинство же черкесских учёных называют 1763 год, когда на левом берегу Терека была основана крепость Моздок, что вызвало недовольство кабардинцев.

Причины и результаты тех событий порождают горячие споры, выходящие за рамки научных конференций.

Для черкесов окончание войны в 1864 году вылилось в массовую депортацию в Османскую Империю, утрату большей части территорий и слом традиционного образа жизни. Адыги определяют методы царской власти как геноцид, официального признания которого и добивается черкесская общественность.

Современное российское правительство с такой формулировкой не согласно. При этом с середины 1990-х годов 21 мая, дата окончания Русско-Кавказской войны — официально признанный день траура в Кабардино-Балкарии, Адыгее и Карачаево-Черкесии. Вместе с тем 1 сентября в КБР отмечается добровольное вхождение Кабарды (восточного региона исторической Черкесии) в состав России.

Эти парадоксы и недосказанности делают тему печально актуальной, а популярность музыки периода Русско-Кавказской войны не убывает. Песни тех лет включали в себя информацию о происходивших событиях, будучи по совместительству ритуальным инструментом в военном деле, что отмечали и царские офицеры: «Когда отряд черкесов окружён, и смерть неминуема, они запевают песню, мотивы которой хорошо известны русским войскам. Это значит лишь одно — пленных не будет, и каждый черкес продаст свою жизнь как можно дороже». [Фраза приписывается Николаю Раевскому (1801–1843) — русскому генералу, командиру Черноморской береговой линии и основателю ряда северокавказских крепостей.]

Эти песни — наиболее сохранившийся пласт музыкальной культуры черкесов. Сегодня их исполняют прежде всего для себя, как культурное и социальное высказывание.

Мы тоже не могли не отреагирировать на столь значительное явление в жизни народа и региона. 20 мая вместе с ансамблем Хьэгъэудж гуп Ored Recordings провели на Государственном радио Кабардино-Балкарии прямой эфир, целиком посвящённый песням о черкесском сопротивлении царским войскам.

Шесть песен представляют разные эпизоды и сюжеты Русско-Кавказской войны, а также различные региональные певческие традиции: восточно-адыгскую, западно-адыгскую, а также стиль, сформировавшийся в турецкой диаспоре.



Треклист:

1. Ночное кабардинское нападение.
2. Крепость Гостагай.
3. Тушетский всадник.
4. Абадзехская походная.
5. Сетование хаджиретов.
6. Трамов сын Карабатыр.

Хьэгъэудж гуп:

Темболат Тхашлоко (Кереф) - шичепшин, пение (1, 3, 5, 6).
Бибарс Апыш - пение (2, 4), подголосок.
Тимур Кодзоко - апапшин, гитара, подголосок.
Башир Хацук - подголосок.
Аслан Апажев - аккордеон.


Запись звука: Тимур Кодзоков.
Правка звука, сведение: Тимур Кодзоков.
Фото на обложке: Шан О. Хаджо
Дизайн обложки: Милана Халилова.
Текст: Булат Халилов, Ярослав Суздальцев.
Особая благодарность Александру Селеменеву.
Записано в мае 2017 года.
Место записи: Нальчик, Кабардино-Балкария.













320 kbps








ERİK DALI-ANKARALIM-HURİYEM KISA SAP




4 Ekim 2017 Çarşamba

Ziynet Sali - Ağlar mıyım? Ağlamam


Ziynet Sali - Ağlar mıyım? Ağlamam Klibi İzle...

Ziynet Sali - Ağlar mıyım? Ağlamam
Şarkı:
Ağlar mıyım? Ağlamam
Sanatçı:
Ziynet Sali
Albüm:
Ağlar mıyım? Ağlamam
Tarzı:
Pop,Slow
Çıkış Tarihi:
2017
Şarkı Sözleri
Gitme kal desem kalmaz
Aşkı düşse eğilip almaz
Unutmak zor iş ama
Zaman zaman zaman lazım

Sihirli değil sevişmek
İçinde hiç aşk yoksa
Umudunu kaybetti kalp
Aman aman aman zamanla

Girmedi kalbime almadı da
Benim gibi hiç yanmadı da
Belki başka yerde açmak
İstedi çiçek

Gönüllüsün yalnızlığım
Alışmış yürümelere tek
Bu yüzden sevinçleri
Kederli hep

Ağlar mıyım? Ağlamam
Bir daha bağlamam bizi
Seni ister yak beni, yık beni
Dağla şu kalbimi gelmem

Söz & Müzik: Zeki Güner
Düzenleme: Alper Atakan
Yönetmen: Mert Özkan