Redaktör : Gu. Kuıtzniya
Seslendirme yönetmeni: A. Guniya
Operatör : E. Damirov
Dizayn : A. Berenci
Anjelika Nachesova |
Anjelika Nachesova |
Anjelika Nachesova |
Anjelika Nachesova |
Carmen de la Jara, Vicente Gelo, Rafael Rodríguez, Sebastián Cruz, Raúl Cantizano & Antonio Montiel - 2012 El Triángulo Del Flamenco, Cadiz, Sevilla, Jerez de la Frontera
CD I Raúl Cantizano: hurdy-gu rdy, Antonio Montiel: percussion1. Marxa [Raúl Cantizano, Antonio Montiel] Paco Marin: vocals, Sebastián Cruz: vocals, David Carrasco: vocals, Carmelo Vides:guitar2. Fandangos Naturales [Trad.] Sebastián Cruz: vocals, Paco Marin: vocals, Carmelo Vides: guitar3. Fandango de Morente (Cartagen era) [Trad.] Rafael Rodríguez: guitar4. A mis padres (Zambra) [Rafael Rodríguez]5. Serranía (Malagueñ a) [Rafael Rodríguez]6. Malecón (Guajira) [Rafael Rodríguez] Vicente Gelo: vocals, Tino Van Der Sman: guitar7. Malagueña y Abandolaos [Trad.]8. Guajiras [Trad.]9. Cantiñas [Trad.] CD II Raúl Cantizano: guitar, Antonio Montiel: percussion1. Femenino (Guajira) [Raúl Cantizano, Antonio Montiel]2. Un poco más, algo menos (Tientos) [Raúl Cantizano, Antonio Montiel]3. Contracorri ente (Bulerías) [Raúl Cantizano, Antonio Montiel] Carmen de la Jara: vo, Juan José Alba: g, D. Montoya, Pedro de la Chana: hand clapping4. Bulerías [Alfonso de Gaspar]5. Romeras y Cantiña del contrabandi sta [Trad.]6. Tangos [Trad.]7. Soleá de Cádiz [Trad.]8. Tanguillo s [Trad.] Sebastián Cruz: vocals, Tino Van Der Sman: guitar9. Cante de Levante [Trad.]10. Romance [Trad.]Dogu Avrupa'nın küresel bir köye iyi ve benzersiz öğeleri getireceğini kanıtlayan albümlerinin kısa bir hikayesi. İstekli ve genç Polonyalı amator yeteneklerden, doğal olgun zihinli muzisyenlere, vicdanlı yaratıcılara... 1997'de arkadaşlardan oluşan bir grupla kuruldu, birkaç yıl Polonya halk müziğinde çalışmalar yaptıktan ve "Hop Sa sa" (1997) adlı album kaydından sonra, ikinci albumleri olan " People`s Spring` (2001) çıkarttığında, WVB 2002`de uluslararası kariyerine başladı.
2004'te Warsaw Village Band, prestijli olan BBC Radyo 3 ödüllerinde Dünya Müzikleri alanında "En iyi çıkış yapan" ve aynı yıl Avrupa Yayın Birliği ödüllerinde "En İyi Folk Müzik Albüm" ödülünü kazandı. Bir sonraki albümleri olan "Uprooting" (2004) de , çok başarılıydı. Polonya'da, En büyük Polonya Ödülü "Fryderyk" tarafından "En İyi Folk Müzik Albümü" ödülüne layik bulundu ve Amerika'da düzenlenen Grammy Ödülleri`nde "Dünya Müzikleri" dalında finale kalan 10 albüm içinde yer aldı. Bir yıl sonra Warsaw Village Band, Myst IV:Revelation isimli bilgisayar oyununun müziklerinin bir kısmını yaptı. Müzik Jack Wall & Peter Gabriel tarafından bestelendi New York Times gazetesi bir köşe yazısında " Bu globalleşmenin müziğidir!" diyerek WVB`i Dünya Müziğinin en önemli albumlerinden biri olarak tanımlamıştır. BBC 2006'da Warsaw Village Band hakkında "Europian Roots" programında "Journey" isimli bir belgesel film yaptı. WVB 2008'de Polonya'da tiyatro gösterisi için 2 albüm yaptı ve ardından "Uprooting" albümünün remix versiyonu olan "Upmixing" ve 4. stüdyo albümleri olan "infinity"(2009) ile devam ettiler. 2009'da WVB "Upmixing" isimli albümleri ile 2. Fryderyk Ödülleri`nde 2008`in en iyi folk müzik albümü ödülünü kazandılar. Warsaw Village Band'ın ne tür müzik yaptığını tarif etmek zor; Folk, Dünya, Etnik...? kesinlikle modern insanlar tarafından, şimdiki ve gelecek nesiller için geleneklerden esinlenerek üretilen bir müzik türü. Hiç şüphe yok ki, Warsaw Village Band bugünün en önemli ve iyi bilinen müzik gruplarından biri ve Avrupa kültürünün müzik elçisidir. • Magdalena Sobczak Kotnarowska (voice, dulcimer)• Sylwia Świątkowska (voice, violin, Płock fiddle)• Ewa Wałecka (voice, violin)• Piotr Gliński (baraban drum, percussion)• Paweł Mazurczak (double bass)• Maciej Szajkowski (polish frame drum, percussion)• Mariusz Dziurawiec (soundmaster)Çerkesyanın kaybolan sınırlarını, sınırsız bir melankoli, neşe ve hüzünle sergiliyor "Circassian Ensemble of Jordan"
Muhannad Nasip, accordion (Pshina)Mohammad Apesh, accordion (Pshina)Mohammad Anfouqa, percussions (Baraban)Mahmoud Bishmaph, stringed instrument (Apa-Pshina)Ehab Jankhot, percussions (Pkhachach)Blan Jalouqa, accordion (Pshina) et flûteMaen Nakhwa, percussions (Baraban)Bater Abaza, accordion (Pshina)Sanad T'haquakhua, stringed instrument (Apa-Pshina)Mohammed Saeed Bazoqa, accordion (Pshina)Geleneksel enstrümanlarla elektronik tınıları birbiri içine geçiren ve enstrüman zenginliğiyle dikkat çeken Yakaza Ensemble’ın ilk albümü A'mak-ı Hayâl (Hayalin derinlikleri) A.K. Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşuyor.
Yakaza; Sufi terminolojisinde ‘bu dünyanın rüya olduğunu görmeyi sağlayan; insanın gözlerini açan bir anlık deneyim’ anlamına geliyor. 2006 yılında kurulan Yakaza Ensemble da benzer bir felsefi yaklaşımı sürdürerek enstrümanların ve seslerin ‘özdeki birlik’ fikri üstünden müziğine yön veriyor.
Zamandan ve mekandan bağımsız olarak bir yaşantıyı bugünkü anlayışla yeniden yorumlayan topluluk, müziğinin içinde yansıttığı tarihsel anları hiyerarşik olarak sıralamıyor. Parçalar kimi zaman birleşerek bir bütün oluştururken kimi zaman da bir araya geldiklerinde yeniden anlamlanıyor. Yakaza Ensemble; Ceren Erendor (viyolonsel, yaylı tanbur), Eray Düzgünsoy (afgan rebabı,dombra, kudüm), Fakih Kademoğlu (ney, shakuhachi, saron) ve Ömer Sarıgedik’ten (elektronikler, bas) oluşuyor.
Yakaza Ensemble albümleri ‘Amak-ı Hayal’ henüz dinleyiciyle buluşmadan verdiği konserlerle adından söz ettirmiş, geniş bir dinleyici kitlesine ulaşmıştı. Yakaza Ensemble albümün çıkışıyla birlikte Türkiye sınırlarından taştı ve prestijli festivallere konuk olarak kabul edildi. 2 Ekim’de Almanya’da düzenlenen Ruhr Trienalle kapsamında konser veren Yakaza Ensemble, 6 Kasım’da ise, Macaristan’da düzenlenen World Music Festival’de sahneye çıkacak!
19’uncu yüzyılın ikinci yarısında yaşayan mutasavvıf ve düşünür Filibeli Ahmet Hilmi’nin kaleme aldığı A'mak-ı Hayâl (1910) kişisel bir iç yolculuğun serüvenini anlatıyor. Görünenin kat be kat altındaki gerçeği arayan Raci’nin çevresinde meczup olarak tanınan Aynalı Baba’yla tanışması ile şekillenen yapıt, kahramanının gerçeküstü dünyasının izini sürürken Yakaza Ensemble’ın A'mak-ı Hayâl’i ise romanın bir bölümünü müzikal olarak yanısıtyor.
Giriş bölümündeki eski Japonca sözleriyle ‘Sonsuz Bilmece’ ve teatral anlatımıyla ‘Yokluk Tepesi’ albümün öne çıkan parçaları olurken A'mak-ı Hayâl’den geriye akıllarda en çok şu soru kalıyor: “Bu şimdi yeni ‘dünya müziği’ mi, ‘yeni dünya’ müziği mi?
“İçbükeydış”
Yakaza Ensemble’ın ikinci albümü “İçbükeydış” A.K. Müzik etiketiyle Türkiye’de yayınlandı.
Mart ayında Japonya’da Syunoven adlı sanatçının çalışmalarıyla beraber cd+kitap olarak yayınlanan albüm Türkiye’de A.K. Müzik etiketiyle dinleyicilerle buluşuyor. İki sene aradan sonra yayınlanan bu ikinci albümde yedi parça bulunuyor. Yazar Bedirhan Toprak’ın Gecenin İzi adlı şiirinin kullanıldığı albümün açılış parçası olan İçbükeydış’ın yanı sıra Geri Dönüş parçasında gruba kontratenor Kaan Buldular eşlik ediyor. Bunun dışında Kum, Multan, Şeha, Persona ve İz albümdeki diğer parçalar. Grupta bu albümde Afgan Rebabı, Şakuhaçi, Çello, Ney, Elektronikler gibi daha önceki albümde duyduğumuz seslerin yanı sıra gitar vokal ve saksofon gibi enstrümanlar da eşlik ediyor. Dışta kaldığını düşündüğümüz herşeyin içte olduğuna işaret eden bir kelime oyunu İçbükeydış. Aynı zamanda zıtlıkların birbiriyle varolduğu fikri ise bestelerin yapım aşamasında gruba hareket noktasını oluşturmuş. Albümün soundunun belirlenmesinde tüm çalışmaların gece hazırlanmış olması da önemli bir rol oynuyor. 2010 yılında A.K. Müzik tarafından yayınlanan ilk albümleri A’mak-ı Hayal den sonra özellikle yurtdışında pekçok konser veren Yakaza Ensemble ikinci albümlerinin Türkiye’den önce Japonya’da yayınlanmasıyla da bir ilki gerçekleştiriyor. Aynı zamanda İçbükeydış parçası üzerine üç japon djin hazırladığı remixler EP olarak plak formatında Japonya’da yayınlandı. Yakaza Ensemble’ın bu yeni albümü, grubun ismini kendi koyduğu Yeni Dünya Müziği adına ikinci bir adımı oluşturuyor.“Yunanistan, Bulgaristan ve Karadeniz üzerinden geçerek Makedonya’dan Türkiye’ye uzanan bir yolculuk hikâyesi bu. Üç sesten anlatılan... Zaman zaman birleşen zaman zaman armonilerle ayrılan...”
Türkiye’den Gül Hacer Toruk, Yunanistan’dan Xanthoula Dakovanou ve Fransa’dan Sandrine Monlezun Fransa’da bir araya geldi. Üç farklı ülkeden ve kültürden gelen bu üç kadın ‘Gaitani’de kendi buluşma hikâyelerini anlattı. Onları buluşturan Fransa’da Yunanca, Türkçe ve Bulgarca olarak birbirine benzer ama aynı zamanda farklı hikâyeler anlatıyorlar. Bu Balkan hikâyelerini çok sesli, özlerine sadık ama aynı zamanda kendi yorumlarını katarak, bazen de yepyeni düzenlemelerle seslendiriyorlar. Gaitani'nin üç dilde de yakın bir anlamı var. Türkçe kaytan (pamuk veya ipek sicim), Bulgarca bir çesit oya ve Yunanca tutarak etrafinda dönülen bir ip. Trio Tzane bu kelimeyi bir bağ olarak görüyor, farklı dilleri ve kültürleri arasındaki bir bağ.Akordeon: Taxiarchis VasilakosGadulka, tapan: Dimitar GougovGrup : Trio TzaneKontrbas: Nicolas BeckNey : Adrien EspinouzeSaz : Paul GoodmanTombak, tef: Antoine MorineauVokal : Gül Hacer TorukVokal : Sandrine MonlezunVokal : Xanthoula Dakovanou
Önce ninniler başlar kulaklara fısıldanmaya, sonra tekerlemeler ballı fıstıklı. Hani okumaya başlarken önerilen kitaplar olur, dinlemeye başlarken önerilecek birşeylerde vardır mutlaka, içimizden ve yakın coğrafyalardan.
01- Doğan Ertener - Ilgaz (Türkiye)02- Macha Gharibian - Al Liném (Ermenistan)03- Xanthoula Dakovanou - Thalassaki (Yunanistan)04- Tara Mamedova - Lori (Kürtçe)05- Virginia Kerovpyan - Aghvésse (Ermenistan)06- Eva Maelian - Meg Yergou Yerek (Ermenistan)07- Melina Vlachos - Kounia Bella (Yunanistan)08- Doğan Erdener - Dere Geliyor Dere (Türkiye)09- Tara Mamedova - Derê Malê (Kürtçe)10- Macha Gharibian - Kele Kele (Ermenistan)11- Melina Vlachos - To Kokoraki (Yunanistan)12- Eva Maelian - Djiv Djiv (Ermenistan)13- Doğan Ertener - Bom Bili Bili Bili Bom Bom (Türkiye)14- Özge Uyanık - Ninni (Türkiye)15- Xanthoula Dakovanou - Milo Mou Kokkino (Yunanistan)16- Virginia Kerovpyan - Loussin Élav (Ermenistan)17- Doğan Ertener - Üsküdar'a Gider iken (Türkiye)18- Tara Mamedova - Tesiyê (Kürtçe)19- Doğan Ertener - Hani Bana Hani Bana (Türkiye)20- Xanthoula Dakovanou - Tou Hagiadiou mou t'aslama21- Macha Gharibian - Vidjagui yérk (Ermenistan)22- Dogan Ertener - Türkmen kizi (Türkiye)23- Melina Vlachos - Ps To Trivoun To Piperi (Yunanistan)24- Doğan Ertener - Pabucu Yarım Üşüdüm (Türkiye)25- Xanthoula Dakovanou - Ipne Pou Pernis Ta Mora (Yunanistan)26- Macha Gharibian - Dadigues (Ermenistan)27- Tara Mamedova - Bûka Zerîn (Sarı Gelin, Sari Gyalin) Ermenistan28- Doğan Ertener - Tiren Gelir (Türkiye)İndirme Linklerini sınırsız yapan 3 ayrı çevirici site. Zaman zaman kapalı olsa da oldukça işe yarıyor.
içorganların sarsılması için müzik yapıyor... evrendeki varlığımızı kimin neden ne kadar ne zaman nasıl hazırladığı üzerine kokuşmuş varoluşcu soruları birkaç sesle cevaplıyor. (ekşi'den)
son zamanların en güzel sürprizi. ali farka toure den sonra bir mali güzellemesi. bu şekilde havayı yoğunlaştıran ne kadar müzisyen var bilmiyorum. susmasına izin veremiyorum. (ekşi'den)
bu kadının sesinin olduğu her ortam yerçekimsizdir. (ekşi'den)
Mouneïssa
Wanita
Bowmboï
Tchamantché
Beautiful Africa
Quadro Nuevo - Discography
1998 Luna Rossa2000 CinéPassion2002 Buongiorno Tristezza2002 Canzone Della Strada2004 Mocca Flor2006 Tango Bitter Sweet2008 Antakya2008 Weihnacht2010 Grand Voyage2011 Schöne Kinderlieder2012 Quadro Nuevo in Concert2013 Quadro Nuevo & NDR Pop Orchestra VIDEO DVD2004 Quadro Nuevo LIVE2008 Zwei Halbe Leben Sind Ganzes, İki Yarım Hayat, Two Half Lives2010 Grand Voyage (Travel & Concert Film)500 Yıllık Ladino Geleneğinin Genç Ve Güzel Divası MOR KARBASI
15. yüzyıl İspanya’sının Sefarad öykülerini ve geleneksel Ladino şarkılarını yer yer geleneğin tarihinden gelen flamenko etkileriyle, yer yer çok sevdiği ve söyleyişiyle özendiğini itiraf ettiği fado tarzıyla buluşturan, Londra çıkışlı güzel kızce Mor Karbasi “La Tsadika” ismini verdiği yepyeni albümünün şarkıları ile 10 ve 11 Ekim tarihlerinde Türkiye’de ilk kez Salon İKSV’de hayranlarıyla buluşmuştu. Ailesinin Fas ve İran kökleriyle zenginleşen iç dünyasını şarkı yazarı kimliğiyle şiir gibi şarkılara döken Mor, aynı zamanda tanıyabileceğiniz en naif ve duygusal şarkıcılardan da biri. 2008 yılında yayınladığı ilk albümü “The Beauty and the Sea” ile duyurduğu güçlü şarkıları Roza ve Fuego ile yangın gibi şarkı söyleyişine hayran olduğum Mor Karbasi’nin ismi, kariyerinin ilk günlerinden beri Yasmin Levy ve Mariza dünya müziğinin divalarıyla yan yana getiriliyor. Son albümünde saklı kalan Fas Sefaradları repertuvarından yola çıkan ünlü yıldız, yaz ortasında genç bir anne oldu. Mor Karbasi ile yepyeni albümü La Tsadika’yı, minik kızı Yasmin’i, yeni şarkılarını, önceki İstanbul ziyaretinden aklında kalanları ve 10- 11 Ekim konserine nasıl hazırlandığını konuştuk... Neredeyse 500 yıllık Ladino geleneğini günümüze kazandırmayı sürdürüyorsunuz; peki genç bir kadın olarak bu sizi kimi zaman melankolik bir hale de getirmiyor mu?Mor Karbasi